Historisk höga elpriser

Idag är det historiskt höga elpriser i Sverige. Börspriset mellan kl 8 och 9 idag var 252 öre/kWh. Har man ett rörligt pris så kostar det med moms uppemot 330 öre/kWh för den timmen. I snitt har elpriset varit ca 40-50 öre/kWh de senaste åren.

 

Omställningen kräver ändrade vanor

Som alltid när det sker förändringar måste vi anpassa oss till dem. Vi har tidigare varit bortskämda i Sverige när det gäller el. El från kärn-, vatten- och kolkraft el har gjort det enkelt för oss alla. Bara att slå på strömbrytaren!

Global uppvärmning och övriga miljöproblem med kol- och uranbrytningar tillsammans med teknikutveckling har gjort det möjligt att ställa om elproduktionen. Att byta ut el från uran och kol till förnybar el från sol och vind görs idag i rasande takt både av politiska beslut men också av ekonomiska. El från sol och vind är idag billigare än från kol och uran att producera.

Men ställer man om elproduktionen så blir det inte som förr. I det gamla systemet kunde man reglera produktionen helt efter konsumtionen. Det kan man inte göra med sol och vind på samma sätt. Fördelen med omställningen, förutom att den är förnybar, är att den kommer ge mer elenergi under året än det gamla systemet.

Det är som med Covid-19, plana ut kurvan

El har tidigare inte kunnat lagrats i någon större omfattning utan produktion och konsumtion har hela tiden varit i balans.  Elförbrukningen under dagen följer ett mönster. Hög förbrukning på några timmar på morgonen och kvällen. Är det sen kallt i hela Sverige samtidigt så blir det hög förbrukning.

Vad har detta med en elbil att göra tänker ni. Här kommer det fina med elbilen in. Den kan lagra elenergi i batterierna. Undviker man att ladda elbilen några timmar på kvällen och några timmar på morgonen så hjälper den till att plana ut kurvan.

Skaffa elbil, ladda den hemma med en laddbox, tänk till och bli miljöhjälte och spara pengar

För att kunna delta i omställningen av energisystemet och även spara pengar så skaffa en elbil. Ladda hemma och att undvika snabbladdning är det bästa både för miljön och plånboken.

De flesta använder bilen till och från arbetet, skjutsar barnen och handlar. Ofta är det samma mönster under veckan och man vill ha bilen fulladdad på morgonen och ofta så sätter man bilen på laddning direkt efter användning.

Gör man det utan styrning så belastar man både miljö och plånboken. Här gäller det att plana ut kurvan.

Hur gör jag då

– Skaffa en laddbox som startar laddningen kl 22. Ställ ner laddströmmen så den laddar max 6 A. Då laddar du 4,4 KWh/h eller ca 2 mil/timme. Fördelen med det är att då planar du ut elförbrukningskurvan och bidrar till omställningen av elproduktionen till förnybart, du sparar också pengar, ända upp till 4 kr/milen om det varit elpriser som den 11 februari samt att du inte behöver säkra upp huset för att ladda elbilen.

 

Så bidra till omställning till ett grönare samhälle genom att ladda smart. Då kan du också dammsuga när du vill!

 

Bra laddboxar för detta är: