Att investera i solceller för hemmabruk är både bra för plånboken och för miljön. Solpanelerna har minst 25 års livslängd och har oftast gett tillbaka investeringen efter 8–10 år. Resten av tiden är det ren vinst!
Sverige och resten av världen är mitt i en omställning av energisystemet. Att gå från energikällor som producerar CO2 till klimatneutrala och förnyelsebara som sol och vind. Här kan du som medborgare göra en insats genom att installera solceller och köra eldrivet fordon. Just nu finns också olika stöd och bidrag som gör det extra ekonomiskt fördelaktigt att investera.
Vi behöver allt mer el i Sverige. El är en energikälla som ganska lätt kan göras miljövänlig. Även om du kan skriva ett avtal och köpa billig el så kommer det trots allt att vara en ännu bättre lösning att själv också producera el. Du avlastar då också elnätet och bidrar till en mer hållbar framtid.
Du spar pengar på det. En solcellsanläggning från Prosumenten har en livslängd på minst 25 år. Din anläggning har oftast betalat sig på mellan 8 och 10 år, ibland till och med ännu snabbare. Det är få investeringar som kan ge den avkastningen.
Du kan få ett Grönt Avdrag på 20% av kostnaden för investeringen, utöver detta får du också en skattereduktion på 60 öre för varje kWh som du säljer till elnätet.
Ytterligare en ekonomisk fördel är att solceller bidrar till ökat försäljningsvärde på din fastighet.
Enligt Boolis analys (januari 2024) ökade husets värde med i genomsnitt 250 000 kr om man installerat solceller.
Om du planerar att skaffa en elbil är fördelarna med att producera egen el än större. Vi erbjuder installation av smarta laddboxar i samband med att vi installerar solceller.
Med Prosumenten får du en säker och snygg anläggning, byggd med beprövade produkter från toppleverantörer och fackmannamässiga installationer. Vi ser till att din installation håller i minst 25 år.
Solceller från Prosumenten säljs installerade och klara. Du behöver inte ha kontakt med någon annan än oss för att få dina solceller på plats. När du investerar i solceller får du ett så kallat grönt avdrag för installation av grön teknik som kan liknas vid rut- & rotavdrag. Vi på Prosumenten sköter avdraget åt dig.
Nedan får du en inblick i hur allt funkar kring solceller; hur mycket el som produceras, hur besparingarna ser ut, aktuella bidrag och hur vi går till väga när vi skapar en solcellsanläggning åt dig.
När din offert är klar kommer du att få den tillsammans med beräkningar på hur din anläggning förväntas producera för just dina förutsättningar.
Efter beställning får ni ett preliminärt startdatum för din installation. När vi närmar oss det preliminära datumet, återkommer vi med ett exakt startdatum.
Vi levererar och monterar allt material. Solcellsanläggningens hjärta är växelriktaren. När dina solceller ligger på taket och växelriktaren sitter på plats ansluter vi den till din elcentral.
Efter att allt är på plats provstartar vi anläggningen och skickar en färdiganmälan till ditt elnätsbolag. Det är mycket viktigt att du, efter att anläggningen är godkänd och driftsatt, tar kontakt med ditt elhandelsbolag och skriver ett avtal med dem för att få betalt för din elproduktion.
Hur mycket el en solpanel producerar påverkas av många faktorer. Grovt kan de delas in hur stor solinstrålningen på panelerna är, verkningsgraden hos solpanelerna och hur anläggningen dimensioneras. Här är en överblick.
Solinstrålningen består av till största delen av direkt solljus men reflektioner, partiklar i luften, skuggor, snö och ort påverkar i olika grad. Schablonmässigt kan man säga att solens effekt är 1 000 watt per kvadratmeter, och att det är 1 000 soltimmar under ett år i mellansverige. Detta gör att solinstrålningen på 1 kvadratmeter ger 1 000 kWh/år.
Verkningsgraden beror bland annat på vilken vinkel solpanelen har mot solen. Normalt placerar man solpanelerna i samma lutning och väderstreck som takytan. Både av estetiska och ekonomiska skäl. Det optimala är en taklutning på ca 46 grader och söderläge.
Verkningsgraden hos moderna solpaneler är mellan 20 och 25 %. Detta gör att du får ut ca 200 watt per kvadratmeter solpanel. En solpanel är oftast 1,6–2 kvadratmeter. De ger då alltså 320–400 watt.
Det går utmärkt att sätta solpaneler på tak alltifrån rent ost- till rent västläge. Verkningsgraden är då ca 80 % jämfört med rent sydläge. Vilken lutning som taket har spelar inte så stor roll. Om panelen ger 320 W vid 45 grader så ger den 300 watt vid 22 graders lutning.
Att dimensionera rätt är nog det viktigaste. Inför installationen gör vi en behovsanalys med dig som kund, och går noga igenom förutsättningar både när det gäller läge och eventuell skugga, elförbrukning och effekt.
Besparingen består av två delar: Dels den kostnadsminskning som uppstår när fastigheten förbrukar den energi som solpanelerna ger (egenförbrukning) dels den intäkt som uppkommer då fastigheten producerar el till elnätet (såld energi) som uppstår då solelproduktionen är större än förbrukningen i fastigheten.
Vid egenförbrukning består besparingen i att andel inköpt energi minskar från den som äger elnätet (rörlig överföringsavgift och energiskatt) och elhandlaren (rörlig elhandelsavgift). Detta gör att varje kilowattimme (kWh) som används för egenförbrukning minskar kostnaden med i dagsläget ca 150 öre/kWh (en siffra som sannolikt kommer öka avsevärt i framtiden.)
Vid såld överskottsenergi betalar den som äger elnätet så kallad nätnytta (ca 4 öre/kWh) och elhandlaren köper överskottet (ofta mot börspris timme för timme eller att kunden kan ta ut den på exempelvis vintern). Till detta kommer en skattereduktion på 60 öre/kWh som nätbolaget administrerar och du som kund får tillbaka på slutskatten. På såld energi utgår ingen moms till privatpersoner. Detta ger i dagsläget en intäkt på cirka 120 öre/kWh.
Kalkylerna görs ofta på 25 år men panelerna kommer producera el under längre tid vilket förbättrar utfallet. Lönsamhetsberäkningarna tar inte heller hänsyn till värdeökningen på huset. En undersökning från Sveriges Lantbruksuniversitet har visat att försäljningsvärdet har ökat med i snitt 14 %.
Att producera egen el med hjälp av solen minskar behovet av annan elproduktion. Europas elnät är sammankopplade med varandra och elproduktionen i Europa består till stor del av kol- och oljeeldade kraftverk.
För varje kWh el som solcellerna producerar så minskas el producerad med kol eller olja. Varje liter olja släpper ut 3 kg koldioxid när den förbränns. Kombinerar du solceller med egen laddbox för elbil kan den laddas med egenproducerat miljövänligt bränsle.
Från år 2021 finns ett avdrag för gröna investeringar i syfte att underlätta klimatomställningen. Avdraget kan användas av privatpersoner som installerar grön teknik som till exempel solceller. Grönt avdraget fungera på liknande sätt som rot- och rutavdraget så att köparen kan ta del av skattelättnaden direkt.
Grönt avdrag innebär att en skattereduktion ska gälla för arbets- och materialkostnader vid installation av grön teknik, som solceller, lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter till elfordon. Skattereduktionen utformas med en fakturamodell som liknar den som finns för rut- och rotavdrag så att köparna kan ta del av skattelättnaden direkt vid köpet.
Skattereduktionen är:
Skattereduktionen omfattar endast privatpersoner och ersätter tidigare stöd till privatpersoner för installation av solceller, lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter till elfordon.
På den el du säljer får du också en skattereduktion på 60 öre/kWh.
En installation börjar med att vi ser över förutsättningar på fastigheten och förväntningarna hos dig som kund. Detta ger förutsättningar för att kunna erbjuda en solcellsanläggning med bästa prestanda.
För att montera och fästa solpanelerna på taket behövs ett montagesystem. Beroende på takets material används olika montagesystem.
För att installera solpaneler behövs tillstånd från elnätsbolaget. Detta hanterar vi på Prosumenten.
När anläggningen är inkopplad så är det viktigt att du sluter avtal med ditt elhandelsbolag för villkor vid försäljning av överskottsel.
Bygglov behövs normalt inte såvida området inte belastas av särskilda områdesregler.
Installationen följer tillverkar- och branschregler och Svensk Elstandards handbok 457.
Vi tillhandahåller allt du som prosument behöver i framtiden. En helhetsleverantör som skapar bästa möjliga förutsättningar för en självförsörjande framtid.