Hur mycket el en solpanel producerar påverkas av många faktorer. Grovt kan de delas in hur stor solinstrålningenpå panelerna är, verkningsgrad hos solpanelerna och hur anläggningen dimensioneras. Det finns mycket på information att söka på internet men kortfattat kan det sammanställas enligt:
Solinstrålningen består av till största delen av direkt solljus men reflektioner, partiklar i luften, skuggor, snö och ort påverkar i olika grad. Schablonmässigt kan man säga att solens effekt är 1 000 watt per kvadratmeter och att det är 1 000 soltimmar under ett år i mellansverige. Detta gör att solinstrålningen på 1 kvadratmeter ger 1 000 kWh/år.
Verkningsgraden beror bl.a. på vilken vinkel solpanelen har mot solen. Normalt placerar man solpanelerna i samma lutning och väderstreck som takytan. Både av estetiska och ekonomiska skäl. Det optimala är en taklutning på ca 46 grader och söderläge.
Verkningsgraden hos moderna solpaneler är mellan 20 och 25 %. Detta gör att du får ut ca 200 watt per kvadratmeter solpanel. En solpanel är oftast 1,6-2 kvadratmeter, dvs de ger då 320 -400 watt.
Det går utmärkt att sätta solpaneler på tak alltifrån rent ost- till rent västläge och verkningsgraden är då ca 80 % jämfört med rent sydläge. Vilken lutning som taket har spelar inte så stor roll. Om panelen ger 320 W vid 45 grader så ger den 300 watt vid 22 graders lutning.
Att dimensionera rätt är nog det viktigaste. Behovsanalys med kund, förutsättningar både när det gäller läge och eventuell skugga, elförbrukning och effekt är självklara saker som Prosumenten beaktar vid en installation.
Besparingen består av två delar: Dels den kostnadsminskning som uppstår när fastigheten förbrukar den energi som solpanelerna ger (egenförbrukning) dels den intäkt som uppkommer då fastigheten producerar el till elnätet (såld energi) som uppstår då solelproduktionen är större än förbrukningen i fastigheten.
Vid egenförbrukning så består besparingen i att andel inköpt energi minskar från den som äger elnätet (rörlig överföringsavgift och energiskatt) och elhandlaren (rörlig elhandelsavgift). Detta gör att varje kilowatttimme (kWh) som används för egenförbrukning minskar kostnaden med i dagsläget ca 150 öre/kWh (kommer sannolikt öka mycket i framtiden)
Vid såld energi så betalar den som äger elnätet s.k. nätnytta (ca 4 öre/kWh) samt att elhandlaren köper överskottet (ofta mot börspris timme för timme eller att kunden kan ta ut den på exempelvis vintern). Till detta kommer en skattereduktion på 60 öre/kWh vilket nätbolaget administrera och kunden får tillbaka det på slutskatten. På såld energi utgår ingen moms till privatpersoner. Detta ger i dagsläget en intäkt på ca 120 öre/kWh.
Kalkylerna görs ofta på 25 år men panelerna kommer producera under längre tid vilket förbättrar utfallet. Lönsamhetsberäkningarna tar ej heller hänsyn till värdeökningen på huset. En undersökning från Sveriges Lantbruksuniversitet har visat att försäljningsvärdet har ökat med i snitt 14 %.
Oavsett ekonomin så är nog den största besparingen på miljön. Att producera egen el med hjälp av solen minskar behovet av annan elproduktion. Europas elnät är sammankopplade med varandra. Elproduktionen i Europa består till stor del av kol- och oljeeldade kraftverk. För varje kWh el som solcellerna producerar så minskas el producerad med kol eller olja. Varje liter olja släpper ut 3 kg koldioxid när den förbränns. Vid laddning av elbil så kan den också laddas med egenproducerat miljövänligt bränsle.
Grönt Avdrag
Från år 2021 finns ett avdrag för gröna investeringar i syfte att underlätta klimatomställningen. Avdraget kan användas av privatpersoner som installerar grön teknik som till exempel solceller. Grönt avdraget fungera på liknande sätt som rot- och rutavdraget så att köparen kan ta del av skattelättnaden direkt.
Grönt avdrag innebär att en skattereduktion ska gälla för arbets- och materialkostnader vid installation av grön teknik, som solceller, lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter till elfordon. Skattereduktionen utformas med en fakturamodell som liknar den som finns för rut- och rotavdrag så att köparna kan ta del av skattelättnaden direkt vid köpet.
Skattereduktionen är:
- 15 procent för solceller
- 50 procent för lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter till elfordon och får uppgå till högst 50 000 kronor per person och år.
Skattereduktionen omfattar endast privatpersoner och ersätter tidigare stöd till privatpersoner för installation av solceller, lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter till elfordon.
Skattereduktion
På den el du säljer får du också en skattereduktion på 60 öre/kWh.
En solcellsinstallation består av :
En installation börjar med att förutsättningar på fastigheten och förväntningarna hos kund gås igenom. Detta ger förutsättningar för att kunna erbjuda en solcellsanläggning med bästa prestanda.
För att montera och fästa solpanelerna på taket behövs ett montagesystem. Beroende på takets material används olika montagesystem.
Kontakter med elnätsbolag
(För att installera solpaneler behövs tillstånd från elnätsbolaget. Detta hanteras av Prosumenten.)
När anläggningen är inkopplad så bör kontakt med elhandelsbolaget tas för villkor vid försäljning.
Bygglov behövs normalt inte såvida området inte belastas av särskilda områdesregler.
Installationen följer tillverkar- och branschregler samt följer svensk elstandars handbok 457.